От началото на януари 2019 Пепи Пенкова – участник в програма Starters на проект „Младежка социална зона”, реализира своята благородна и впечатляваща инициатива – „Танци за необикновените танцьори”.

В нея участват 10 деца и млади хора на възраст – 8 до 29 г., настанени в Комплекс за социални услуги „ Константин и Елена” в Пловдив.

Веднъж седмично Пепи посещава центъра за настаняване от семеен тип, за да даде шанс на децата с увреждания, настанени там, да изразят себе си чрез различни видове танци. По време на заниманията се използват различни методи от танцовата терапия и упражнения за психомоторика, чиято цел е децата да изпитат щастието от танца, да общуват, да се изразяват по различен начин, да повишат самочувствието си.

Участието на децата е доброволно и въпреки първоначалните резерви на част от тях, само след няколко месеца, вече всички очакват с нетърпение репетициите и се включват активно в разучаването на различните танци – латино, народни и модерни.

И макар че резултатът не е най-важен в тези часове, младите танцьори ще имат своята първа сценична изява –  на 21 май – празникът на Св.Св. Контантин и Елена.

 

Проектът Младежка социална зона се изпълнавя от Фондация Национален алианс за работа с доброволци и е част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.