В Пловдив стартира дневна занималня в кв. „Столипиново“ за допълнителна подготовка по български език на ученици от 1 – 4 клас и на възрастни отпаднали от образователната система с цел връщането им във вечерна форма на обучение.

Идеята за занималнята е на участника в програма Стартерс към проект Младежка социална зона – Лазар Кирилов. Тя се провежда всяка неделя на територията на сегрегирания квартал. В нея участват деца и техните родите, които имат желание да повишат образователното си равнище.

„Много от тях познават буквите, но трудно четат или имат пропуски от училище“ – това споделят доброволците, които работят в занималнята. Тяхната цел е да дадат увереност на хората, че могат да променят живота си, да подадат ръка за достъп до по-добро образование и икономическа сигурност.

Във следващия етап на занималнята ще бъдат включени отпадналите от училище и живеещи в кв. Столипиново, които най-много имат нужда от достъп до образование.

 

Дневната занималня е част от проект „Младежка социална зона“, изпълняван от Национален алианс за работа с доброволци, част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.